Informatief schrijven 

Ben je van plan een studieboek of een informatief boek te schrijven op je vak- of interessegebied? Dan is het handig als je weet hoe je dit aanpakt. De structuur dient goed te zijn en je verhaal prettig leesbaar voor jouw doelgroep. Ik geef persoonlijk advies. Ook kun je bij me terecht als je een cursus of handleiding wilt schrijven en daar advies over nodig hebt.

In de adviesgesprekken beginnen we met de structuur. Mijn  vragen over de inhoud helpen je jouw ideeën op een rij te zetten. We maken samen een goede hoofdstukkenindeling. Deze geeft je houvast bij het schrijven.

Daarnaast geef ik je advies over de opbouw binnen een hoofdstuk en op het gebied van schrijfstijl en taalgebruik. Door een goede voorbereiding voorkom je tijdverlies. Veel schrijvers raken de draad kwijt, vooral als ze later iets willen toevoegen of veranderen.

Vervolgens vraag ik je een aantal pagina's te schrijven als voorbeeld. Aan de hand van deze tekst krijg je advies over opbouw, schrijfstijl en taalgebruik. Dit voorkomt veel herschrijven en correctiewerk.

Desgewenst kan ik je boek volledig redigeren, zowel tijdens het schrijfproces of na afloop.

Ik help je graag jouw ideeën vorm te geven en je boek voor je publiek prettig leesbaar te maken.

Eigen publicaties

Ik heb zes boeken gepubliceerd op diverse vak- en interessegebieden: 

In de boekhandel kun je het boek 'Lenormandkaarten' vinden en 'HSP-hulp bij overprikkeling en stress'.

Voor het NHBO verzorg ik vier schriftelijke opleidingen: 'HSP coach', 'Happiness coach', (Auto)Biografie schrijven en 'Lenormand kaartlezen'. 

Ik schrijf daarnaast regelmatig syllabi voor mijn workshops en cursussen.

Ik maak mijn eigen websites. Naast deze website ook  nog www.reneemerkestijn.com en www.lenormandkaarten.com.

Ik kan door mijn ervaring als docente mensen prima  begeleiden, zowel mondeling als schriftelijk.

Wat vinden klanten ervan?

Voor Ludzer de Boer heb ik het boek 'Holistisch handboek voor de ziekte van Lyme' geredigeerd. Dit is hoe hij het heeft ervaren:

Ik leerde Renée kennen via een werkgroep en had meteen een klik met haar. Zij gaf aan dat ze boeken schrijft. Ik had meermalen het schrijven van mijn eigen boek uitgesteld. Een stemmetje in mij zei dat ik bij haar moest zijn voor het redigeren ervan.

Op een avond in mei 2017 werd ik uitgenodigd om mijn ideeën met haar door te nemen. Binnen anderhalf uur hadden we het raamwerk voor mijn boek op papier, wat me enorm veel energie gaf. De tips die ze gaf bracht ik meteen in praktijk.

Tijdens het schrijven kwam ik mezelf regelmatig tegen, maar Renée wist me elke keer te motiveren door te gaan. Zij zag het totaalbeeld van het boek en ik kreeg regelmatig feedback op de indeling en de teksten. Renée was er elke keer weer als ik het overzicht kwijt was. Prachtig hoe ze ook inzag waar ik in herhalingen neigde te vallen.

Via de mail hebben we informatie en boekversies uitgewisseld. De begeleiding gaf me overzicht en rust. Renée was er voor me als ik niet wist hoe ik verder moest.

De inhoudsopgave van het boek hebben we vanuit ‘voortschrijdend inzicht’ over de inhoud  gewijzigd. Renée bleef ondanks de wijzigingen overzicht houden en kwam met heldere ideeën over een logische indeling van mijn boek.

Al met al is het schrijven een intense periode voor mij geweest en een waardevolle ervaring voor mij als leek, want ik had nog nooit een boek geschreven.

Overige ervaring van Renée

Ik heb ruim 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. In die periode schreef ik teksten voor PR publicaties plus handleidingen voor computerprogramma's. Daarnaben ik 10 jaar lang professioneel verhalenschrijfster geweest voor uitgeverij Marken BV in Venlo. Als je verhalen wilt schrijven, fictie of een levensverhaal, kijk dan bij creatief schrijven.

Tarieven adviesgesprekken en redigeren

Voor een aantal adviesgesprekken en kortdurend redigeerwerk reken ik € 64,00 per uur inclusief 21% BTW. Voor begeleiding en redigeerwerk dat langere tijd in beslag neemt, reken ik een lagere uurprijs. Neem daarvoor contact met mij op.